slavcho-velkov

slavcho-velkov

https://pod.disroot.org/posts/1423002

Антон Тодоров: Славчо Велков е опасен за националната сигурност, а участва в спец комисии

.

https://pod.disroot.org/posts/1414977

Цялото досие в ДС на велинградския Щирлиц

.

https://pod.disroot.org/posts/1399776

Самозван дърдорко си измисля легенди като Джеймс Бонд, а е обикновен Ястребовски

https://pod.disroot.org/posts/1399779

.

https://yerl.org/DqaiR

Славчо Велков пее с патос химна на Велинград, Шекспир първи дефинирал какво е “сигурността”

19/02/17

Щом Тома Томов му казвал Джеймс Бонд, прякорът не бил обиден за агент Пеев

Експертът по сигурността полковник Славчо Велков вдигна сутрешното настроение с песни и цитати на Шекспир по БНТ1. Водещият Жоро Любенов покани водачът на листата на БСП в Пазарджик, за да разкаже как се е съгласил да влезе в политиката като част от гражданската квота на наследниците на БКП. Агент “Пеев”, както е агентурното му име в Държавна сигурност по времето на соца, заяви, че не е приел да влезе в парламентарната битка само заради поканата на „столетницата”, а защото разбирал категорията „сигурност” в много по-голям мащаб.

„Всичко онова, което имам като експертен потенциал, може да се приложи в политиката. Сигурността е като цвете, тя трябва да се пази от бурена. Дори Уилиям Шекспир е дал дефиниция за сигурността в част първа на „Хенри IV”: Ние ще откъснем цветето Сигурност от копривата Опасност. Аз не приех веднага поканата, тъй като исках да се запозная първо с програмата. Видях, че има мотивация за промяна и приех. Аз пътувам по същите пътища, по които загина гражданка в тунела. Не искам да ме правят на глупак. Срещам се с хората. Вчера си бях в родния край за задушница и видях как живеят моите съграждани във Велинград. Лицето на БСП, особено след като включи 4 души от гражданската квота, дори „Галъп” каза, че 70% от хората одобряват тази стъпка на БСП”, обясни Велчев.

„Аз ще приемам хората срещу мен като политически опоненти. Ще бъда толерантен, докато не бъда атакуван. Обучен съм как се правят атаки и контраатаки”, предупреди спецът по сигурността, който ще се състезава с Делян Пеевски от ДПС и бившият министър Екатерина Захариева от ГЕРБ. За него било важно да оправдае доверието на избирателите.

„Проблемите са различни в цялата страна. В Родопите проблемите са добивът на картофите и незаконната сеч. На други места искат да си опазят лозята. Аз съм от Велингарад , а жена ми е от Пазарджик. Учили сме в Септември”, разказа Велков. Водещият Жоро Любенов с изненада научи от къде е родом събеседникът му и го попита дали знае химна на родопския град. Велков само това и чакаше. Отпусна глас и запя с патос:

Нейде недалеч, във Родопите,

се намира сгушен хубав Велинград

Ех, ти, Велинград, ти прекрасен град,

с красоти си пълен, животът в теб кипи.

„Има и втори куплет, да ви го изпея и него?”, попита развълнуваният кандидат-депутат. По повод това, че го наричат Джеймс Бонд, водещият го попита, дали се сърди. Велчев се замисли, може би заради агентурното си минало, но след като Любенов му подсказа, че Тома Томов му измислил прякора, новият политик се успокои и заяви: „Щом Тома Томов ми казва така, не се сърдя”.

.

Славчо Георгиев Велков агент на държавна сигурност

Име на агент: Славчо Георгиев Велков

Роден на: 04.09.1950 г.

Роден в: Велинград

Вербувал го служител: о. р. Иван Димитров Иванов на 06.03.1974 г., регистриран на 23.03.1974 г.

Ръководител: о. р. Иван Димитров Иванов; о. р. Ангел П. Стефанов; о. р. Петър Ат. Желязков

Структура на ДС: ДС, управление III-VIII-III, управление III-I-I

Работил като: агент

Псевдоним: Пеев

Документи: Рег. дневник; картони – обр. 4 – 3 бр. и обр. 6; протокол рег. № КА-22/ 20.03.1990 г. за отделяне за унищожаване на лично дело IА-1472.

Снет от оперативен отчет: 1987

Публична длъжност или дейност: Н-к на сектор от 02.12.1994 г. до 17.07.1995 г.

http://tinyurl.com/obwthd7