kircho-kirov

kircho-kirov

Бившият шеф на разузнаването е осъден на 15 г. затвор

Това е втората му тежка присъда

Бившият директор на Националната разузнавателна служба – генерал Кирчо Киров, е осъден на 15 г. затвор и конфискация на половината от имуществото му, съобщи прокуратурата.

Това е втората му тежка присъда - първата от 10 г. затвор е по идентично обвинение.

Обвинителният акт беше внесен в Софийския военен съд през пролетта на 2017 г. Бившият директор на НРС беше обвинен, че от 2007 г. до 2011 г. в съучастие със свой подчинен е присвоил от бюджета на службата евро и щатски долари в особено големи размери на стойност 5,1 млн. лв.

На съучастника на Киров - Димитър Лидарев - полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийскит военен съд наложи три години затвор условно. По разпореждане на директора си Кирчо Киров Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата,твърди прокуратурата.

Прокурори от Военно-окръжната прокуратура в София ще дадат брифинг във връзка с присъдата.

https://pod.disroot.org/posts/01f63b20e2460135239b3a6137633966

.

https://pod.disroot.org/posts/1423003

Подсъдимият за милиони ген. Kиров обиден на държавата

.

Прокуратурата внася отново обвинението срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров

Ген. Кирчо Киров - бивш шеф на разузнаването.

От Труд онлайн

16.01.2017

Прокуратурата внася отново обвинението срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БТВ.

Обвинението му е за длъжностно присвояване в съучастие с негов подчинен. Тя уточни, че е извършено престъпление засягащо специална разузнавателна дейност. Киров е утвърждавал разходи и теглил парични средства, а подобна дейност не е била извършвана.

Делото е за присвояване на над 5,1 млн. лв. Според прокурор Арнаудова престъплението е извършено от Киров в съучастие с негов подчинен през 2007-2011 г.

Разпитани са 15 разузнавачи, които са потвърдили, че не се извършвали подобна дейност.
Това е втори опит на обвинението да вкара делото в съдебна фаза. По първото внесено досъдебно производство имаше 10-годишна ефективна присъда и тогава ВКС върна делото с мотива, че е нарушено правото на подсъдимия да се защити.

В понеделник ще бъде внесен и обвинителния акт на министъра в оставка Николай Ненчев по повод обществената поръчка за ремонт на миговете. Делото е засекретено и вече влиза в съдебната си фаза.

По повод обвиненията срещу Симеон Дянков и Иво Прокопиев, Арнаудова изрази категоричност, че ще има осъдителни присъди. Наказанието за престъпленията е до 10 г. лишаване от свобода. Тя коментира, че не бива да се разкриват всички доказателства по делото и всичко ще стане ясно когато делото влезе в съдебна фаза. „Категорично има доказателства за общност на умисъл и съвместни действия.

Според експертизата сделката не отговаря на стратегията одобрена от държавата и не се счита за печеливша. „Вместо да се спази закона и да оценката да се извърши от независим оценител, тя е изготвена от инвестиционен посредник, който е действал и от името на държавата и от името на купувача”, каза тя.

Облагата за посредника, свързан с Иво Прокопиев „Булброкърс” е на стойност 1,2 млн. лв.

.

10 години затвор за генерал Кирчо Киров и на втора инстанция

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров е осъден и на втора инстанция на 10 години затвор за присвояване на почти 5 млн. лева, съобщи "Правен свят".

Това е решил Военно-апелативният съд в София, като е потвърдил в тази част присъдата на първата инстанция. От решението е видно обаче, че докладчикът по делото полковник Румен Петков е бил на особено мнение. Председател на състава е бил полковник Димитър Фикиин, а решението е изготвено от член-съдията полковник Цаньо Ангелов.

Обвинението срещу Киров е, че в периода от 2007 г. до 2011 г. е присвоил парите, като за улесняване на присвояването съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Документите, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата.

През август м.г. Военният съд в София прие, че Киров наистина е отчитал несъществуващи разходи - пари за изпращането на агенти на мисии, издръжка за наемане на хотели, квартири, самолетни билети и др. Кирчо Киров пък беше категоричен, че парите са харчени за вербуване на информатори, а делото срещу него е политическа поръчка.

Военният съд му беше наложил забрана да заема ръководна държавна или обществена длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства за срок от 15 години. Военните магистрати уважиха изцяло и предявения от НРС граждански иск в размер на 4 720 196 лева.

На втора инстанция Киров е оправдан само за това, че за улесняване на присвояването са били изготвени документи с невярно съдържание. Забраната на Киров да не заема ръководни постове е намалена на 13 години.

До делото срещу Кирчо Киров се стигна, след като през април 2012 г. изненадващо бе уволнен от премиера Бойко Борисов, като негов съветник по въпросите на сигурността. Киров се задържа на този пост само няколко месеца, след като преди това напусна шефското място в НРС. Ден след новината за уволнението му, прокуратурата обяви, че срещу него е образувано дело за финансови несъответствия. То започна след финансов одит на Сметната палата на разузнаването и на Националната служба "Охрана".

...

Ген. Киров /осъден за кражба на 5 млн. лева/: Без съмнение изгоненият турски дипломат има общо с разузнаването

http://ruturl.com/kE4

...

30 тома с доказателства срещу генерал Кирчо Киров

 

http://ruturl.com/aV2