eva-istatkova

eva-istatkova

Кой кой е?

Front.bg няма официални контакти на страницата “За нас”, но пък има директна препратка към lentata.com, а домейнът е регистриран от Ева Истаткова;pic: http://ruturl.com/Aey.

http://ruturl.com/har

(Lentata.com е сайт, с който толерира откровено националистически и расистки възгледи, в който “специални коментатори” са Ангел Джамбазки от ВМРО и Костадин Костадинов, преди от същата формация.)

.......................................

29 март 2007

АПОЛОГИЯ НА ТЪПАТА ПУТКА

(Тъпата путка е обяснение за всички неща в света)

Трябва просто да живееш достатъчно дълго, за да те нарекат тъпа путка. Ако не си получавала все още своето лично обществено звание, просто има на какво да се учиш.
Мили момичета, не се сърдете! Те (мъжете) са иначе не лоши хора. Най-много ги обичам, когато са готови да ти кажат колко тъпа путка всъщност си ти. А някои (от нас) прекарват цял живот в очакване на небесния епитет и все не дочакват. Ех, горканчовци, не горканки, извинете…
Тъпата путка е всичко онова, което мъжът иска и заради което е готов да работи по 25 часа в денонощие, за да осигури нему новите ботуши.
Тъпата путка пие кафета, занимава се с изкуство и всъщност, парадоксално, тъпата путка е много умна.
Само че не обича да го показва, защото знае че в противен случай, тя никога вече не би била толкова съвършена тъпа путка. Тогава мъжете биха спрели да се напиват по случай това, че тя е тъпа путка, и ще вземат да се напиват заедно с нея, заради други тъпи путки.
В обществото на тъпите путки всичко е наред. Само понякога, някоя току що стъпила в длъжността си Т.П. е разтресена от угризения. А не трябва! Всякакво нещастие, обвързано със случая “тъпа путка” е безсмислено. Защо е така, мили дами и господа?
Защото тъпата путка си е заслужила якото определение, с много усилия при това! Защото няма случайна тъпа путка. Защото предимно и най-вече тъпите путки са обичани, ревнувани, пожелавани. Добрите момичета пият с не чак толкова добрите момчета в името или против него, на тъпите путки.
“Всяка агресия всъщност е дълбок комплимент” – вербалната, също. Безразличните, няма как да бъдат тъпи путки. Безличните нямат това право. Имат го онези, които са сгрешили в походката си, в строежа на мъжкия перфиден свят, заради което са удостоени и заклеймени завинаги да носят бремето и отговорността да бъдеш истинска тъпа путка. За която пишат, пият и се бият. Наздраве!
Ако още не са те нарекли така…просто не си живяла достатъчно!

.......................................

Кой излъга, че има ислямисти в университета?


“Шокираща новина” от жълти сайтове отново произведе медийна истерия

Някои сайтове използваха паниката около атаките във Франция и страха от бежанците, за да спечелят малко трафик

Ако до вас достига информация от жълти медии, вчера навярно сте чули как бежанци “щурмуват” Нов български университет, скандират “Аллах Акбар”, плашат студентите и едва ли не превземат университета. Разбира се, в тази “новина” няма истина и всеки логично мислещ човек би стигнал до този извод. Това обаче не попречи на жълтата манипулация да предизвика медийна истерия, че дори и да стигне до парламента.

През последните дни редица онлайн медии публикуваха статии, в които се твърди, че бежанците, настанени в интеграционния център на Държавната агенция за бежанците в квартал “Овча купел” са влезли в намиращия се наблизо Нов български университет и са наплашили студентите с викове на арабски. Подобни публикации излязоха в сайтове като dunavmost.bg, novinitednes.net, bunt.bg, както и на сайта на “Канал 3”, чийто материал беше озаглавен “Бежанци щурмували НБУ с викове “Аллах Акбар”? Оказа се слух!”. Дори offnews.bg се поддадоха на истерията и качиха текста с двусмислено заглавие “Слух крещи “Аллах Акбар” в НБУ, университетът и МВР отрекоха.” Въпросът дори достигна до вътрешната комисия в Народното събрание чрез депутата от БСП Красимир Янков, който цитирал циркулиращите в социалните мрежи статии. А на категоричното официално опровержение от НБУ като че ли никой не обърна внимание. Пред “Капитал” д-р Евелина Христова от отдел “Връзки с обществеността” на НБУ увери, че на записите на камерите на университет не се вижда нищо нередно и няма оплаквания, постъпили в администрацията на учебното заведение. “Взети са всички нужни мерки за сигурността”, добави още тя.

Откъде започва щурмът

Историята всъщност тръгва в началото на седмицата, когато сайта big5.bg публикува новина със заглавие: "Само в BIG5: Араби щурмуват НБУ с “Аллах Акбар.” Историята, поне според BIG5, започва по следния начин. Във вторник група от 15 “ислямисти” нахлуват в НБУ и, според свидетели студенти, започват “рейд” по коридорите, крещейки ислямистки призиви, след което си тръгват. Публикацията е копирана от редица сайтове.

Но това не е единствената статия, пусната от BIG5. Малко по-късно сайтът публикува нова, към която са прикачени снимки, за които се твърди че са направени с мобилен телефон от читател и изпратени на BIG5. Разбираме, че “девет патрула на МВР вчера са бранели студентите от Нов български университет от атаката на арабите, крещящи “Аллах Акбар”, научи само BIG5.BG”. На снимките от “читателите” обаче няма нито една полицейска кола. За сметка на това намираме същите снимки, публикувани ден по-рано на сайта Lentata.com, под статия със заглавие “Страх и омраза в “Овча купел”. Деца, не излизайте на балкона!” (Lentata.com е сайт, с който толерира откровено националистически и расистки възгледи, в който “специални коментатори” са Ангел Джамбазки от ВМРО и Костадин Костадинов, преди от същата формация.)*

И двата сайта твърдят, че медиите и полицията прикриват случката.В своята статия BIG5 твърдят, че медиите и полицията прикриват случката. Същото твърдят и от Lentata.com относно историята на читателя, откъдето BIG5 копират снимките. От СДВР отричат при тях да са постъпвали сигнали. “Единствените сигнали постъпиха от хора от въпросните сайтове”, казаха пред “Капитал” от пресцентъра на МВР и добавиха, че единствените патрулиращи коли, изпратени през деня в района на НБУ, са били заради протеста на привържениците на “Атака”, които съпроводиха лидера си Волен Сидеров преди влизането му в столичното следствие.

Кои са BIG5?

Потърсен за коментар, редакторът на BIG5, който е отразявал случая, каза, че не знае защо полицията не е получила същите сигнали, каквито е получил сайтът. Редакторът, който не се представи, твърди, че статията е написана след сигнали на човек от администрацията на НБУ и студент, а снимките за втората статия са получени от друг читател, живеещ в района. “Не мога да съм сигурен къде другаде са излизали тези снимки”, каза редакторът пред “Капитал”.

Сайтът има версия на руски и английски, както и руска версия на своя фейсбук профил. Big5 е регистриран в края на януари от журналиста Васил Петев (син на покойния председател на Съюза на писателите Николай Петев). Той е автор в “Галерия” и съиздател на седмичника “Торнадо” заедно с Огнян Стефанов. През февруари уебстраницата стана първоизточник на информацията, че TV7 ще има нов собственик.

Къде е журналистиката

Подобни публикации с непотвърдена информация, обещаващи шокиращи разкрития, се появяват ежеденевно в интернет пространството, където медийна регулация няма. Информацията често се препредава в мрежата от подобни сайтове и създава усещането, че нещо се случва - особено когато се засегне деликатна тема като бежанците и ислямския терор. Евелина Христова споделя, че слухът е притеснил не само академичната общност, а и семействата им. “Неприятен факт беше, че никоя от медиите, публикували първите новини, не се обади при нас за коментар”, каза още д-р Христова.

Ясно е, че подобни текстове нямат общо с журналистиката. Въпросът обаче е към тях да има по-голяма чувствителност не само в обществото като цяло, но и в професионалната общност.

*Забележка: Статията е актуализирана след като на редакционния имейл постъпи оплакване от редакцията на Lentata.com, подписано от Мартин Карбовски и Ева Истаткова, главен редактор. Те подчертават, че в Lentata.com не е излизал нито един материал по темата “за нахлуване на араби в НБУ”, а тази информация е била публикувана в сайта front.bg. Front.bg няма официални контакти на страницата “За нас”, но пък има директна препратка към lentata.com, а домейнът е регистриран от Ева Истаткова. От lentata.com се разграничават и от определението “расистки”, използвано в статията, и питат “откога “националистически” се превърна в негативно определение?”

Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на този текст се носи от фондация “Капитал” и “Икономедиа” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.

http://ruturl.com/ATg