България остава на 54-то място по конкурентоспособност


Швейцария, Сингапур и САЩ водят класацията на Световния икономически форум

България запазва 54-тото си място сред 140 страни в класирането на Световния икономически форум/СИФ/, който представи новия си доклад за глобалната конкурентоспособност. Страната ни изпреварва 6 страни от Европейския съюз - Словения, Унгария, Кипър, Словакия, Хърватска и Гърция и се представя най-добре при оценка на ефективността на икономиката/50-та позиция/, която включва висше образование и квалификация, ефективност на стоковите пазари и на пазара на труда, развитие на финансовите пазари, технологична готовност, съобщи БНР.

При оценката на институциите, инфраструктурата, макроикономическата стабилност, здравеопазването и началното образование България заема 68-ма позиция, като прави сериозно отстъпление в сравнение с предходната година, когато е била на 59-то място. Назад в класирането е при оценката на иновативността на икономиката. Добрата оценка за технологичната готовност е факторът, който придвижва България напред в последния доклад на Световния икономически форум.

Негативни са данните за съдебната система и недостатъчната й независимост, фаворизиране на определени фирми при взимане на правителствени решения, ниско обществено доверие в политиците, липса на прозрачност на правителствените решения, бюрократична тежест. По тези показатели страната ни заема 94-то място.

Най-ниско е оценен потенциалът на страната да привлича и задържа талантливи млади хора - едва 133-то място.

Отново най-конкуретноспособна в света е Швейцария. След нея се нареждат Сингапур, САЩ, Германия и Холандия. Основен партньор на СИФ при събиране и обработка на данните за България е Центърът за икономическо развитие.