Cvetan-Cvetanov

Cvetan-Cvetanov

За шести път Страсбург осъди България заради акциите на Цветанов

Сметката, която ще трябва да плати държавата, вече надхвърля 120 000 евро

ИВАН ПЕТРОВ

България стана редовен клиент на съда в Страсбург заради акции и изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) за шести пореден път осъди страната ни - този път заради ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Съдът е приел, че при неговото задържане е упражнена сила, отношението е било нечовешко и Попов е бил унизен.

Тенчо Попов бе задържан на 1 април 2010 г., когато сегашният зам.-шеф на ГЕРБ Цветанов бе вътрешен министър. Освен Попов бяха арестувани още бившият военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров. И тримата бяха оправдани от Върховния касационен съд в началото на 2015 г.

Попов бе “закопчан” показно в нотариалната кантора на съпругата му, която също е жалбоподател. След акцията бе разпространено видео на МВР, на което се вижда как маскирани полицаи нахлуват и блъскат Попов, събарят го на пода и тъпчат ръцете му. Видеото стана популярно и с това, че маскирани полицаи са седнали на кожен диван в кантората и тържествено махат с ръце, докато оператор на МВР ги снима.

ЕСПЧ приема, че при ареста на Попов е проявено нечовешко и унизително отношение. Заради отказа на държавното обвинение да разследва насилието Попов ще получи обезщетение от 10 000 евро, а съпругата му 4000 евро заради нарушаване на служебното и личното й пространство. Делото в Страсбург е водено от адвокат Михаил Екимджиев.

Изказвания на Цветан Цветанов и бруталност при операции на МВР докараха на държавата присъди за обезщетения за над 120 000 евро. България бе осъдена за нарушения на европейската конвенция за правата на човека при операциите по задържане на Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, както и при акцията и ареста на братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците. Хазната ще плаща и по дела заради шумната полицейска акция “Медузите” във Варна. Страсбург първо присъди 40 000 евро обезщетение на варненския лидер на БСП Борислав Гуцанов. После 40 000 евро получи и друг арестуван при същата операция - варненският бизнесмен Даниел Славов. Според европейските съдии в техния случай МВР е нарушило правото на всеки да се счита за невинен до доказване на противното и е погазило неприкосновеността на личния и семеен живот и забраната за нехуманно и унизително третиране. България бе осъдена и заради изявления на самия Цветан Цветанов по делото “Касоразбивачите”. Решението бе заради нарушаването на презумпцията за невинност при делото срещу бивш шеф на полицията в Бяла Слатина.

https://anon.to/WaHoYl